Správná výživa seniorů

Správná výživa seniorů




Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se za starší jedince považují lidé ve věkové skupině 60-74 let, jako staří jedinci jsou chápáni lidé ve věku 75-89 let a 90letí a starší jsou považováni za velmi staré jedince. Lidský život se prodlužuje zvyšováním kvality zdravotní péče i změnami životního stylu, přičemž výživa hraje podstatnou roli, a to zejména výživa racionální a zdravá spolu s ohledem na rizika vzniku nadváhy a obezity a jejich následky.

Při procesu stárnutí se postupně, ale individuálně snižuje z nutričního hlediska zejména pocit žízně, zhoršují se funkce ledvin. Dále se zhoršují psychické funkce, velmi často ve spojení s depresemi, úzkostí, strachem, ztrátou motivace. Zároveň dochází k úbytku svalové hmoty, přidružují se změny v imunitním systému a oslabení tělesných funkcí. Výživový stav starší populace je velmi často ovlivněn faktory sociálními (méně mezilidských kontaktů), ekonomickými, dochází k omezení fyzických schopností (zhoršená pohyblivost, bolest, nemožnost dojít si kvalitně nakoupit, uvařit si). Na tomto stavu se velmi negativně podepisuji vedlejší účinky léků, zhoršená funkce trávicího traktu začínající od dutiny ústní (ztráta zubů), přes obtížné či nemožné polykání až po nemoci žaludku a střev. Tyto faktory se projevují dále nejčastěji nechutenstvím, průjmy, zácpou apod. Celý výčet těchto faktorů se může velmi negativně odrazit na zdraví člověka.

Pojďme si tedy přiblížit některé všeobecné zásady zdravé výživy pro osoby staršího věku.
Říká se, že hlavním “lékem na stáří“ je voda. A skutečně nejdůležitějším opatřením je sledování dostatečné hydratace. Příjem tekutin by měl činit ca 1,5 l na den v zimě, v létě více, vždy s ohledem na fyzickou aktivitu, venkovní teplotu, případně horečku. Z tekutin volíme nejčastěji vodu z vodovodního řádu, stolní vodu, ovocné čaje, mléko, zakysané mléčné výrobky, žitnou kávu. Odborníci na zdravou výživu nedoporučují častou konzumaci minerálních vod, které ve vysoké míře podporují tvorbu ledvinových kamenů, odvápňování kostí a nedoporučují se ani u osob s onemocněním srdce pro vysoký obsah sodíku. Při pití bylinných čajů je vhodné bylinky střídat. K příjmu tekutin je možno připočítat i tekutiny ve formě polévek, dále též vodu ve formě šťáv z ovoce a zeleniny. Doporučený denní příjem energie vzhledem k většinou nižšímu pohybu a úbytku svalové tkáně činí 1 700 Kcal / 6 970 KJ.

Vhodně omezujeme příjem rafinovaného cukru, bílé mouky, soli, slaných pokrmů.
Zvyšujeme konzumaci vlákniny, kterou zajišťuje především ovoce, zelenina, cereálie, luštěniny. Velmi blahodárná je konzumace ryb a tuků obohacených o omega 3 a 6 mastné kyseliny pro snížení rizika srdečně-cévních onemocnění.

Pro zdravý životní styl starších jedinců je důležitý dostatečný příjem vápníku, a to kvůli onemocnění osteoporózou (řídnutí kostí), jejíž hlavním důsledkem jsou zlomeniny. Zdroje vápníku v potravinách nalezneme v mléce, mléčných výrobcích, tofu, sóje, máku, ořeších především vlašských, zelí, kapustě, květáku, mořských řasách, šprotech, lněném semínku. Nutno podotknout, že pevnost kostí velmi podporuje pohyb, který brání ochabování svalové soustavy a tím více chrání kosti před úrazy.
Vedle vápníku je nutno zmínit i dostatek zinku, jež se podílí na výstavbě tkání a především hojení ran. Zinek dopřejeme tělu konzumací sýrů, masa, ryb, luštěnin. Dále je potřeba mít dostatek železa, jehož nedostatek má za následek např. únavu, slabost, závratě, bledost, dušnost při námaze. Zdroj železa nalezneme hojně v mase, listové zelenině, sušených meruňkách, brokolici a veškerých potravinách červené barvy. Pro lepší absorpci železa vybíráme kyselejší plody s vyšším obsahem vitamínu C.

Vitamín B12 může též chybět ve starším věku především vegetariánům, dále velmi často po operaci žaludku a střev. Zdroje v potravinách nalezneme ve vnitřnostech, mase, vejcích, mléku, mléčných výrobcích, řasách - spirula, chorella.

Ráda bych čtenáře upozornila na nenahraditelnost konzultace svého zdravotního stavu se svým lékařem. Pokud již máte diagnostikované jakékoliv méně či více závažné nemocnění, tak pouze v součinnosti s lékařem je vhodné být informován o správné výživě a léčbě případnou dietou. Každé onemocnění má svá specifika dietní léčby.

Přeji Vám příjemný a ničím nerušený pobyt v našich lázních.
Věra Kamarádová, nutriční terapeutka lázeňského komplexu Curie



Napsáno pro časopis Aquaviva - letní vydání 02 / 2016 (více čtěte ZDE).